Musik spelar en stor roll i de flesta människors liv. Musik fungerar som en identitetsmarkör, men den har även en stor inverkan på hur vi känner och mår. Vi kan välja musik som förstärker, alternativt tar oss ur en sinnesstämning.

Att använda musik för att skapa en stämning är något vi har gjort i generationer, om inte ända från mänsklighetens början. Psykologer har kallat det för emotionsreglering.

Musik kan förbättra humöret, minska smärta och ångest och underlätta möjligheter till emotionellt uttryck. Forskning tyder på att musik kan gynna vår mentala och tillochmed fysiska hälsa på många sätt.

Musikterapi används för att förbättra konventionell behandling för en mängd olika sjukdomar och sjukdomsprocesser – från ångest, depression och stress, till hantering av smärta och förbättrad funktion efter degenerativa neurologiska störningar.

Max Lerman, musikterapeut, lyfter fram några av fördelarna som musik har för hälsa och välbefinnande:

  • Den höjer humöret. Musik kan öka hjärnans produktion av hormonet dopamin. Denna ökade produktion av dopamin hjälper att lindra känslor av ångest och depression. Musik bearbetas direkt av amygdala, som är den del av hjärnan som är involverad i humör och känslor
  • Den påverkar hjärtat. Forskning har visat att blod strömmar lättare när musik spelas. Det kan också minska hjärtfrekvensen, sänka blodtrycket, minska kortisolnivåerna (stresshormon) och öka serotonin- och endorfinnivåerna i blodet.
  • Den lindrar symtom på depression. När du känner dig nere kan musik hjälpa dig att plocka upp dig – ungefär som träning.
  • Den minskar stress. Forskning har funnit att lyssna på musik kan lindra stress genom att utlösa biokemiska stressreducerande medel.
  • Den hjälper till att hantera smärta. Genom att minska stressnivåerna och ge en starkt konkurrerande stimulans till smärtsignalerna som kommer in i hjärnan kan musikterapi hjälpa till med smärtlindring.
  • Den stimulerar minnen. Det finns inget botemedel mot Alzheimers sjukdom eller demens, men musikterapi har visat sig lindra några av dess symtom. Musikterapi kan slappna av en upprörd patient, förbättra humöret och öppen kommunikation hos patienter.
  • Den hjälper människor att äta mindre. Att spela mjuk musik i bakgrunden (och dimma ljusen) under en måltid kan hjälpa människor att sakta ner medan de äter och till slut konsumera mindre mat.
  • Den lindrar smärta. Musik kan meningsfullt minska den upplevda intensiteten av smärta och används ibland vid intensivvård eller palliativ medicin.
  • Den ökar uthållighet vid träningen. Att lyssna på den bästa träningsmusiken kan öka den fysiska prestationen och öka uthålligheten under en tuff träningspass.

Musik kan påverka hur vi känner mentalt, men även fysiskt. En stor fördel med musik är att de kan hjälpa oss att sätta ord på känslor eller att inse att det finns fler som känner som vi gör, att vi inte är ensamma eller annorlunda. En artist som är väldigt duktig med ord är rapparen ”NF” som har många sånger om att må dåligt och att kämpa med sina känslor.

Hur använder du musik för att förbättra ditt välbefinnande eller välbefinnande?